قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.
توماس (Saint Thomas D’ Aquin)
توماس یکی از اسکولاستیک های قرون وسطا از شهر اکونیو (شهری در کشور ایتالیای امروز) بود. وی در سال ۱۲۲۵ میلادی زاده شد و در سال ۱۲۷۴ میلادی از دنیا رفت.(یعنی بین ۷۳۱ تا ۷۸۰ سال پیش نسبت به اکنون که ۲۰۰۵ میلادی است.) وی بر این باور بود که فلسفه و خرد باید در خدمت و فرمانبریِ دین (مسیحیت از نوع کاتولیک) باشد.
به باور توماس وضع قوانین کشور باید با نظر اجماع مردم بشود قیام بر دولت ستمکار می توان نمود اما سرپیچی کردن از دستور دولت و فرمانروا باید به وسیله و اجازه ی بزرگان دین (منظور دین مسیحیت می باشد) باشد یعنی روحانیت بر دولت نیز فرمانروا می باشد اما در مسایل دینی آزادی فکر و زبان نبایستی باشد و هر کس از مذهب حق (مسیحیت یا کاتولیک) بیرون رود قابل پیگرد و حتا کشتن است.
دنس اسکوتس (Duns Scotus)
وی هم دوره ی توماس ایتالیایی و از سرزمین انگلیس می باشد و در بسیاری از مسایل با نظر توماس مخالفت کرده و در برابر او اظهار وجود نموده است چنان که بر این اندیشه بوده است که فلسفه و خرد خدمتگذارِ دین نیست بلکه دین باید پیروِ خرد و فلسفه باشد و احکام خرد و عقل معتبرتر از ظاهر عبارت تورات و انجیل است ولیکن بسیاری از مسایل دینی هم به برهان در نمی آید و بنابراین حکمت الهی علم و دانش نیست و در آن مسایل چاره جز توسل به ایمان نداریم.
قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.
راجر بیکن (Roger Bacon)
وی نیز هم دوره ی توماس ایتالیایی و دنس اسکوتس انگلیسی می باشد و هم سرزمین با اسکوتس بود. وی از پیشروان ترقیات علوم و مبتکرین راه های تازه و نو علمی به شمار می رود آزادی رای و استقلال اندیشه داشت و گفته های پیشینیان را حجت نمی دانست و در سده ی سیزدهم رفتار و اندیشه های دانشمندان سده ی شانزدهم و هفدهم را داشت!!! ولیکن مردم آن زمانه شیوه ی او را نپسندیدند و آماده ی بهره بردن از اندیشه های او نبودند و چون رفتار و کردار راجر از مذهب و دین آن زمان و مکان (قرون وسطا) تجاوز کرد دچار بدبختی گردید و به زندان افکندندش و چندین سال از عمر خود را در زندان گذرانید.
============================================
برگرفته و برگزیده از کتاب : سیر حکمت در اروپا
و رساله ی گفتار در روش راه بردن عقل رنه دکارت
جلد نخست
به نگارشِ محمد علی فروغی
فرهنگ فارسی معین جلد پنجم
============================================
این هر سه انسان یا دو اندیشه در دوره ی اسکولاستیکها (قرون وسطا) زندگی می کردند اگه دوست دارین که با نگاهِ اسکولاستیکی یا قرون وسطا بهتر و بیشتر آشنا بشید اینجا کلیک کنید.