با افزایش هوش هیجانی در کودکان، موفقیت آنها را در آینده تضمین کنید!

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

هوش هیجانی یکی از مهمترین مباحث روانشناسی است که در سال های اخیر مطرح شده است. تقویت هوش هیجانی از آن جایی اهمیت پیدا می کند که در حال حاضر هوش هیجانی (به اختصار EI یا EQ) از مهمترین شاخص های موفقیت در زندگی کسب و کار شناخته می شود.

برخی فکر می کنند هوش هیجانی تنها محدود به خود فرد می شود. اما اینگونه نیست؛ هوش هیجانی، تنها محدود به این مسئله نمی شود که فرد هیجانات خود را شناسایی و مدیریت کند. چرا که علاوه بر آن، کسی که هوش هیجانی بالایی داشته باشد، می تواند هیجانات اطرافیانش را هم شناسایی کند.

نتایج تحقیقاتی که اخیرا در این باره صورت گرفته است، حاکی از آن بوده که بهترین عملکرد در محیط کاری به آن دسته از افرادی تعلق داشته است که هوش هیجانی بالاتری داشتند. این در حالی است که طبق همین تحقیقات، هشتاد درصد از کسانی که عملکرد چندان خوبی در محیط کاری نداشته بودند، از هوش هیجانی کمتری در مقایسه با دسته اول برخوردار بودند. با این تفاسیر، هیچ شکی نیست که هوش هیجانی در زندگی و مسیر شغلی افراد تأثیر بسزایی دارد.

در جلسه های مشاوره ای که در نقاط مختلف برگزار می شود معمولا به این نکته می توان پی برد که مشکلات شکل گرفته میان کارفرمایان و کارکنان در محیط کاری، معمولا ریشه در هوش هیجانی پایین این کارفرمایان دارد. این هوش هیجانی پایین باعث می شود تا آن ها نتوانند آن طور که باید و شاید با کارکنان خود ارتباط برقرار کنند. اجازه ندهید این مسئله گریبان گیر شما هم بشود. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با روش هایی آشنا کنیم که با استفاده از آن ها قادر به تقویت هوش هیجانی خود خواهید بود.

تکنیک اول جهت تقویت هوش هیجانی : هیجانات منفی خود را مدیریت کنید

اگر توانایی مدیریت و کاهش هیجانات منفی خود را داشته باشید، راه زیادی تا تقویت هوش هیجانی خود به شکلی مؤثر ندارید و احتمال این که کنترل خود را از دست بدهید، به مراتب کمتر می شود. البته همیشه این گونه مسائل در حرف ساده تر به نظر می رسند، اما برای مدیریت این هیجانات منفی چه باید کرد؟ اگر کسی شما را ناراحت کرد، سریع تصمیم گیری نکنید. به جای آن به خودتان کمی فرصت بدهید و جنبه های مختلف موقعیت را مد نظر قرار دهید. سعی کنید موقعیت را با دیدی عینی بررسی کنید و تا حد امکان، شخص خودتان را وارد روند قضاوت نکنید. اولین گام برای تقویت هوش هیجانی این است که از لحاظ ذهنی آمادگی بالایی پیدا کنید و بتوانید مسائل را از دیدگاه های مختلف مد نظر قرار دهید و سریع اقدام به تصمیم گیری نکنید.

تکنیک دوم جهت تقویت هوش هیجانی : نسبت به دایره لغاتی که استفاده می کنید، حساسیت بیشتری نشان دهید

گام دیگری که برای تقویت هوش هیجانی باید بردارید، کار کردن بر مهارت های ارتباطیتان است. افرادی که از میزان بالایی از هوش هیجانی برخوردار هستند، این توانایی را دارند که واژه های مشخص تری را به هنگام صحبت کردن به کار بگیرند و به همین خاطر، در مقایسه با دیگران، به مراتب به زمان کمتری احتیاج خواهند داشت تا ریشه مشکلات احتمالی را پیدا کنند. برای مثال اگر ملاقاتی با کارفرمای خود داشته اید که چندان خوب پیش نرفته است، بهتر است با دقت بیشتری مدت زمان ملاقات را مورد بررسی قرار دهید و به این مسئله خوب فکر کنید که چه کار از دستتان برمی آید تا دفعه بعدی در ملاقاتی مشابه دیگر چنین مشکلاتی نداشته باشید. زمانی که بتوانید مسائل را با دقت و وضوح بیشتری مد نظر قرار دهید، احتمال درک ریشه احتمالی مشکل از سوی شما بیشتر می شود و باید به خاطر داشت که اولین قدم برای حل کردن مشکلات، شناسایی صحیح آن ها است.

تکنیک سوم جهت تقویت هوش هیجانی : بر روی همدلی خود با دیگران کار کنید

گام سوم برای تقویت هوش هیجانی توجه نشان دادن به سرنخ هایی است که در گفتار و حرکات اطرافیان، همکاران یا مشتری های شما بروز پیدا می کند. سعی کنید بر روی رفتار و صحبت های دیگران بیشتر تمرکز کنید و حتی اگر شده برای لحظه ای کوتاه خودتان را به جای آن ها بگذارید و ببینید اگر در موقعیتی به خصوص، جای آن ها بودید، چه رفتاری از خود نشان می دادید. البته نباید همدلی با دیگران را با بهانه تراشی برای رفتارهای ناشایست اشتباه بگیریم. داشتن همدلی به این معنا است که توجه بیشتری به سایرین نشان دهیم و به خوبی به این مسئله واقف شویم که هر انسانی، بسته به موقعیت و شرایط خود با مسائل و مشکلاتی دست و پنجه نرم می کند و درک و همدلی دیگران، به او در غلبه بر مشکلاتش کمک خواهد کرد. با این تفاسیر، پیدا کردن همدلی با دیگران گام مهم بعدی در تقویت هوش هیجانی است.

تکنیک چهارم جهت تقویت هوش هیجانی : عواملی که باعث مضطرب شدن شما می شوند را شناسایی کنید

گام بعدی برای تقویت هوش هیجانی شناسایی آن دسته از مسائلی است که زمینه ساز مضطرب شدن شما هستند (و نیز تلاش برای خنثی کردن تأثیر این مسائل مضطرب کننده تا حد ممکن). برای نمونه اگر از این مسئله اطمینان دارید (یا حتی احتمال می دهید) که بررسی ایمیل ها پیش از رفتن به خواب شبانه سبب مضطرب شدن شما خواهد شد، بهتر است تا حد امکان بررسی را به صبح روز بعد موکول کنید. این رویکرد البته در مواجه با مسائلی است که ضروری هستند و حتما به رسیدگی شما نیاز دارند. در سوی دیگر اما، اگر برای نمونه با یکی از همکاران خود کنار نمی آیید، بهتر است تا حد امکان از مواجه با او خودداری کنید، اما اگر گریزی از این مسئله برای شما وجود ندارد، بهتر است سعی در درک بهتر او داشته باشید و اوضاع را به حالت عادی برگردانید و به این شکل، عامل مضطرب کننده خود را خنثی کنید.

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

تکنیک پنجم جهت تقویت هوش هیجانی: داشتن توانایی کافی برای غلبه بر موانع و مشکلات و بازگشت به روال عادی زندگی

هرکسی در زندگی به فراخور موقعیت و اوضاع منحصر به فردش با چالش ها و مسائلی رو به رو می شود و این مسئله اجتناب ناپذیر است، اما چگونگی واکنش هر فرد در مواجه با این چالش ها متفاوت خواهد بود و در حقیقت همین واکنش است که همه چیز را مشخص می کند. کسانی که قصد تقویت هوش هیجانی خود را داشته باشند باید در مواجه با چالش های این چنینی آن ها را به شکلی معقول پشت سر بگذارند و به پیگیری مسیر خود برای موفقیت بپردازند، در غیر این صورت، روز به روز به شمار این مسائل افزوده خواهد شد و هر چالش حل نشده به نوبه خود فرد را از دست یابی به موفقیت بازخواهد داشت و مسیر را طولانی تر خواهد کرد.

یکی از نکاتی که برای تقویت هوش هیجانی مورد استفاده قرار می گیرد و برای غلبه بر این چالش ها هم به کار می آید، تفکر مثبت اندیشانه است. به این معنا که باید سعی کنید تا جای امکان نیمه پر لیوان را ببینید و زمانی که مشکلی برایتان پیش می آید، از عجز و ناله کردن بر حذر باشید و با تمام توان و با استفاده از هر چه در دسترس دارید، سعی کنید بر مشکلات خود غلبه کنید. مسئله به همین جا ختم نمی شود و به گونه ای دیگر هم می توان از این چالش ها برای تقویت هوش هیجانی بهره گرفت. پس از آن که چالشی به خصوص را پشت سر گذاشتید، از خودتان سؤال کنید چه درسی از این موقعیت گرفته اید؟ با در ذهن داشتن سؤال هایی شبیه به این و یافتن پاسخی منطقی برای آن ها این توانایی را خواهید داشت که از تجربه کسب شده در چالش های مختلف در زندگی آینده خود استفاده کنید و مسیر دست یابی به موفقیت را برای خود هموارتر کنید.

در این مقاله سعی ما بر آن بود تا شما را با روش هایی آشنا کنیم که با استفاده از آن ها می توانید اقدام به تقویت هوش هیجانی خود کنید. نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که هوش هیجانی، صرف نظر از چگونگی تولد افراد و محیطی که در آن پرورش یافته اند، پدیده ای ثابت و تغییرناپذیر نیست و اگر قصد افزایش و تقویت آن را داشته باشید، دست یابی به این هدف ممکن خواهد بود. هر شخص، چالش یا موقعیتی که پیش روی شما قرار می گیرد و با آن مواجه می شوید، می تواند به عنوان فرصتی برای امتحان کردن میزان هوش هیجانی مورد استفاده قرار بگیرد و تنها به توجه بیشتری از سوی شما نیاز است. کمی زمان می برد تا به آنچه لایقش هستید دست پیدا کنید، اما مطمئن باشید که هر اندازه هم تلاش و زمان صرف تقویت هوش هیجانی خود کنید، ارزشش را دارد، چراکه در آینده و زندگی خود می توانید از ثمرات بی شمار آن بهره بگیرید.

در اختیار داشتن میزان بالایی از هوش هیجانی باعث می شود تا در روابط کاری و خانوادگی عملکرد بهتری داشته باشید و به شکل مؤثرتری با دیگران کنار بیایید. روابط هم به نوبه خود نقش مهمی در موفقیت انسان بازی می کنند و با داشتن حمایت دیگران، دست یابی به موفقیت به مراتب ساده تر خواهد شد. پس بهتر است از همین امروز کار خود بر تقویت هوش هیجانی را آغاز کنید.

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

پست قبلیNext Post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 1 =