7 دانستنی روانشناسی که باید بدانید

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

روانشناسی مبحثی است که در جوامع امروزی توجه افراد بسیاری را به خود جلب کرده است و این مسئله به هیچ عنوان بی دلیل نیست، چراکه هرچه افراد درک بیشتر و بهتری از پایه و اساس رفتار و ذهن انسان پیدا کنند، قادر خواهند بود تا درک مؤثرتر و بهتری، هم از خود و هم از دیگران به دست آورند. لازم به ذکر است که در دنیای سلامتی امروزی هم روانشناسان نقش بسیار با اهمیتی پیدا کرده اند: آنها به افراد کمک می کنند تا بر مسائل روانی مختلف غلبه کنند، از دانش خود در زمینه روان درمانی استفاده می کنند، روشها و شیوه های گوناگون برای درمان افراد انتخاب کرده و بوسیله آزمون و خطا بهترین روشها را انتخاب می کنند و … .

مطالب یاد شده پیش زمینه ای بود از روانشناسی و تأثیر آن بر جوامع امروزی، اما بحث اصلی مقاله ما دانستنی های روانشناسی است و قصد داریم دانستنی های جالبی در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم. اما چه دلیلی یا دلایلی وجود دارند که باعث شوند فرد به داشتن اطلاعات بیشتر در مورد روانشناسی ترغیب شود؟ برای برخی ممکن به این خاطر باشد که قصد دارند در آینده خود روانشناس شوند. برخی دیگر هم ممکن است صرفا از روی علاقه و کنجکاوی روی به روانشناسی آورده باشند. اما صرف نظر از این که به چه دلیلی به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد دانستنی های روانشناسی باشید، با این اطلاعات درک بهتری درباره مباحثی چون احساسات، انگیزه، شناخت، عشق و برقراری ارتباط پیدا خواهید کرد. با ما همراه باشید تا شما را با این اطلاعات آشنا کنیم.

فهرست عناوین این مطلب:

۷ دانستنی روانشناسی که باید بدانید

دانستنی روانشناسی اول: روانشناسی به معنای مطالعه رفتار و ذهن

پیش از هر چیز باید دانست که روانشناسی به طور کلی و گسترده شامل چه مباحثی است و چه تعریفی دارد؛ در حقیقت روانشناسی را می توان به معنای مطالعه فرایندهای ذهنی و رفتار دانست. واژه انگلیسی روانشناسی psychology است که از ترکیب دو واژه یونانی حاصل شده است: اولین واژه psyche است به معنای «نفس، روح، ذات»، و واژه دیگر logia به معنای «مطالعه یا بررسی چیزی به خصوص». به طور اساسی روانشناسی از دل زیست شناسی و فلسفه پدید آمده است و مباحث موجود در آن با رشته های دیگری چون جامعه شناسی، پزشکی و زبان شناسی ارتباط پیدا می کند.

دانستنی روانشناسی دوم: روانشناسی بر پایه روشهای علمی استوار است

یکی از شایعترین باورهای رایج در میان عامه مردم در رابطه با روانشناسی استوار بودن آن بر پایه «احساسات مشترک میان انسانها است». البته این باور رایج درست نیست و اگر احساسات مشترک پایه و اساس رفتارهای انسانی بود، دیگر چرا عده ای با مصرف دخانیات و خوردن غذای نامناسب باید به خود آسیب برسانند. روانشناسان از دانش و تخصص خود استفاده می کنند و سعی بر آن دارند تا راهکارهایی برای حل مسائل مختلف موجود در دنیای واقعی بیابند. بر خلاف باور احساسات مشترک میان انسانها، روانشناسی بر پایه روشهای علمی مسائل مختلف را مد نظر قرار داده و راهکاری برای آنها می یابد.

دانستنی روانشناسی سوم: روانشناسها مسائل را از جنبه های مختلف مد نظر قرار می دهند

مسائل و مباحث مختلف مطرح شده در روانشناسی از جنبه های مختلفی مد نظر قرار می گیرند و رویکردهای گوناگونی برای مواجه با آنها وجود دارد. برای نمونه مبحث خشونت را در نظر داشته باشید. برخی روانشناسان ممکن است به عوامل زیستی مؤثر بر شکل گیری خشونت توجه نشان دهند، حال آنکه برخی دیگر از روانشناسان مسئله را از جنبه فرهنگی، خانوادگی، اجتماعی و … مد نظر قرار دهند. از جمله مهمترین جنبه هایی که در روانشناسی مورد توجه قرار می گیرند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جنبه زیستی
  • جنبه رفتاری
  • جنبه تکاملی
  • جنبه انسانی

در نهایت با استفاده از هر یک از این جنبه ها می توان برخی ابهامات مسئله را برطرف کرد.

7 دانستنی روانشناسی که باید بدانید

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

دانستنی روانشناسی چهارم: زیرمجموعه هایی برای مباحث مختلف روانشناسی پدید آمده اند که برای حل مسائل گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند

تا به اینجا شما را با سه مورد از دانستنی های روانشناسی که نسبتا مهم و اساسی بودند آشنا کردیم و بهتر است در ادامه به زیرمجموعه های مهم روانشناسی هم نظری داشته باشیم. در حال حاضر گرایشهای نسبتا زیادی برای علم روانشناسی شکل گرفته اند و هر روانشناس بسته به علایق و تخصص خود یکی از آنها را برخواهد گزید. از جلمه مهمترین این گرایش ها می توان به روانشناسی بالینی، روانشناسی شخصیتی، روانشناسی رشد، روانشناسی شناختی و روانشناسی اجتماعی اشاره کرد. برای نمونه اگر از لحاظ احساسی مسئله ای برایتان پیش آمده باشد، بهتر است به یک روانشناس بالینی مراجعه کنید، حال آنکه اگر سؤالی در رابطه با چگونگی رشد فرزند خود داشته باشید، سر و کار شما با روانشناس رشد خواهد بود. به همین ترتیب هر یک از تخصصهای یاد شده (و البته دیگر تخصصها) در زمینه منحصر به فردی از کار مردم جامعه مشکل گشا خواهند بود.

دانستنی روانشناسی پنجم: روانشناسی تنها محدود به سلامت ذهنی نمی شود

وقتی به روانشناسی فکر می کنید چه تصویری در ذهنتان نقش می بندند: آیا فردی را تصور می کنید که در حال تعریف کردن خاطرات کودکی خود است و در این حین روانشناس نت برداری می کند؟ با وجود آنکه درمان اختلالات روانی یکی از جنبه های مهم و اساسی روانشناسی است، اما روانشناسی محدود به این فعالیت درمانی نمی شود. جالب است بدانید که بخش زیادی از روانشناسان اصلا فعالیتی در زمینه سلامت ذهنی افراد ندارند. روانشناسی شامل مباحث و فعالیتهای دیگری هم می شود که از جمله آنها می توان به تدریس، تحقیق، و مشاوره اشاره کرد.

همچنین مکانهای بسیاری هستند که تخصص و دانش روانشناسان نیاز پیدا می کنند. از جلمه این مکانها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دانشگاه ها و کالج ها
  • شرکتهای خصوصی
  • مدارس
  • بیمارستانها و مراکز درمانی
  • دفاتر دولتی

دانستنی روانشناسی ششم: روانشناسی محدود به علم دانشگاهی و فعالیتهای تحقیقاتی نمی شود

روانشناسی علمی نیست که صرفا در سطح دانشگاهی مطرح شود و تنها محدود به کلاسهای درسی و مکانهای تحقیقاتی نمی شود. در حقیقت اصول و قواعد مطرح شده در روانشناسی را می توانید همه روزه در دنیای اطراف خود مشاهده کنید.

برای نمونه تبلیغات بازرگانی و تلوزیونیی که همه روزه مشاهده می کند به طور گسترده ای وابسته به روانشناسی هستند و برای متقاعد کردن مشتریان خود از این علم استفاده می کنند. همچنین وبسایتهایی که همه روزه مورد استفاده قرار می دهید، از روانشناسی استفاده می کنند تا بفهمند افراد بیشتر به خواندن و استفاده از چه مطالبی گرایش دارند و دیگر مسائل این چنینی.

دانستنی روانشناسی هفتم: روانشناسان سعی بر آن دارند تا زندگی بهتری برای انسان به ارمغان بیاورند

یکی از اهداف مهم روانشناسی این است که رفتار انسان توضیح داده شده، مشخص شود، پیش بینی شود و در نهایت راهکاری برای بهبود آن به دست آید. با وجود تمامی مطالبی که تا کنون عنوان شد و تفاوتهایی که میان کار روانشناسان وجود دارد، همگی آنها یک هدف مشترک با یکدیگر دارند: اینکه زندگی انسان را بهتر کنند. البته هر روانشناس بسته به تخصص خود رویکردی منحصر به فرد برای دستیابی به این هدف خواهد داشت: برخی روانشناسان به مطالبی اساسی درباره افکار، رفتار و احساسات انسان می پردازند، حال آنکه برخی دیگر سعی می کنند تا با استفاده از راهکارهای کاربردی، گره ای از مشکلات افراد باز کرده و تأثیری بر زندگی روزانه آنها بگذراند.

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

پست قبلیNext Post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ 66 = 69